Punč pre voňavé Vianoce

punč

Už to je vo vzduchu, už to cítiť! Vianoce sa blížia a s nimi prichádza aj čas domácej pohody. Ako si sviatočnú atmosféru navodiť doma už dnes? Pripravte si domáci vianočný punč. Prevonia nádherne Váš domov, prinesie vianočný pocit. Tradičný je alkoholický punč, ten ozaj zahreje aj rozveselí. Prekvapivo chutný a voňavý je však aj nealkoholický punč. Skúste sa inšpirovať.

 

punč Vianočný punč, čo prevonia domov

Potrebujeme: 1 liter červeného vínka od slovenského vinára, ktorý sa so srdcom stará o svoju vinicu. Najlepšie z blízkeho okolia, nech podporíme ľudí a región, kde žijeme. Ďalej 400 ml čierneho čaju. Aby bol punč voňavý a silno hrejivý, potrebujete ešte 150 ml rumu (do diskusie o „rume“ a „ume“ sa radšej nepúšťajme, lebo by sme sa zamotali 🙂 No a nezabudnime na esenciu Vianoc – škoricu a klinčeky, môže byť aj badián, muškátový oriešok či borievky. Na záver aj vitamíny, teda citrón a ovocie podľa chuti. Odporúčame domáce jabĺčka, hrušky, jahody alebo čerešne (isto máte doma chutné zásoby domácich zaváranín, ak nie, postačia aj jablká nakrájané na kúsky).

V hrnci uvaríme vodu, v ktorej vylúhujeme čaj. Po odstránení vrecúška dolejeme vínko. Na miernom ohni stále ohrievame, dávame však pozor, aby nám vínko nezovrelo, prišlo by o alkohol! (Punč bez alkoholu robme radšej bez drahocenného vínka, bola by ho škoda). Čím skôr pridáme aj korenie, škoricu, klinčeky, nech vypúšťajú vôňu a chuť čo najdlhšie. Pridáme citrón, najlepšie nakrájaný na kolieska. Už to krásne vonia! Takto punč necháme chvíľku povariť, rozvoňať. A na záver pridáme ovocie a rum. Ak máte radi sladší punč, pridajte aj šťavu zo zaváraniny. Bude to veľká dobrota. Dobre nápoj premiešame a horúci punč môžme podávať!

 

ŠípkySladučký domáci nealkoholický punč

Viete, čo je jeden z pokladov našej krajiny? Šípky. Použijeme šípkový čaj, 3-4 vrecúška na pol litra vody. Do čaju nakrájame jabĺčka, hrušky, alebo pridáme zaváraninu malín, jahôd či čerešní, výber je na vás. Prilejeme trošku domáceho šípkového, či malinového sirupu (ak ste si nevyrobili vlastný, sem-tam sa v obchodoch objavia slovenské domáce sirupy, často výbornej kvality, vyskúšajte ich). No a čím skôr pridáme aj korenie – škoricu, klinčeky, prípadne badián. Trochu povaríme, premiešame … ochutnáme … ochutnáme ešte raz … a myslíme na to, že treba nechať aj ostatným! 🙂